9,0
Voor 23:59 besteld, volgende werkdag in huis!
Gratis verzending vanaf €50,-
14 dagen zichttermijn
Vragen? Bel: 088-4570700
 

Jazz Legends

44,99 * 74,99 * (40% bespaard)

Prijzen incl. btw gratis verzending vanaf €50,-

Op voorraad in Hoogvliet

  • X8718011203090
  • Voordelen

    • Gratis verzending vanaf € 50,-*
    • Voor 23:59 besteld, volgende werkdag in huis
    • 14 dagen bedenktijd
    • Kortingen tot wel 70%
CD 1 van Charly Mingus Live in Stuttgard 1964 ontbreekt. Fantastisch overzicht met...meer

CD 1 van Charly Mingus Live in Stuttgard 1964 ontbreekt.


Fantastisch overzicht met de grote namen die vanaf de jaren 40 de Jazz een nieuw gezicht hebben gegeven.


John William Coltrane (1926-1967)


Bebopsaxofonist John Coltrane groeide uit tot het boegbeeld van de Amerikaanse avant-garde jazz en heeft grote invloed gehad op hele generaties tenorsaxofonisten en andere musici zowel in de jazz als daarbuiten. Hij speelde o.a. met Dizzy Gillespie, Miles Davis en Thelonious Monk. In 1992 kreeg Coltrane postuum een Grammy Lifetime Achievement Award.

Chesney (Chet) Henry Baker Jr. (1929-1988)


Trompettist en zanger Chet Baker was een exponent van de cool jazz school in de jaren vijftig. Baker staat bekend om zijn zachte melancholieke toon die hij, zowel in zijn zang als in zijn trompetspel op dezelfde wijze gebruikt. Hij zingt zoals hij speelt. Zijn turbulente leven dat gevuld was met schandalen en arrestaties kwam plotseling ten einde door een val uit een hotelkamerraam in Amsterdam op het hoogtepunt van zijn carrière.

Charles Christopher Parker Jr. (1920-1955)


Charlie 'Bird' Parker was een Amerikaanse altsaxofonist en één van de belangrijkste namen in de overgang van de traditionele naar de moderne jazz. Hij wordt samen met Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Bud Powell, beschouwd als uitvinder van de bebop. Parker speelde in diverse bands en vormde vanaf 1944 een team met een andere jazz-vernieuwer: trompettist Dizzy Gillespie. Bebop breekt hiermee definitief door als dè eigentijdse jazz vorm.

Arthur (Art) Blakey (1919-1990)


Art Blakey was één van de grootste Amerikaanse jazzdrummers en groot bandleider. Blakey is met Kenny Clarke en Max Roach de uitvinder van de bebop drumstijl. Eind jaren '40 en begin jaren '50 drumde hij onder meer bij Miles Davis, Bud Powell en Thelonious Monk. Al snel begon hij zijn eigen bands te formeren, waaruit uiteindelijk de samen met Horace Silver opgerichte band The Jazz Messengers voortkwam.

Miles Dewey Davis III (1926-1991)


Miles Davis was een Amerikaanse jazz componist, trompettist en multi-instrumentalist. Hij wordt algemeen beschouwd als één van de meest invloedrijke, vernieuwende en originele muzikanten van de twintigste eeuw. Miles was de spil in de ontwikkeling van verschillende stijlen zoals bop, cool jazz en fusion en als gevolg hiervan wordt Miles the Picasso of jazz genoemd.

Theolonious Sphere Monk (1917-1982)


Theolonious Monk was een Amerikaans jazz pianist en componist. Hij wordt algemeen beschouwd als één van de meest invloedrijke jazz muzikanten en wordt gezien als de grondlegger van de bebop. Hij leidde een hele generatie nieuwe muzikanten naar deze opwindende nieuwe speelstijl en werkte o.a. met Dizzy Gillespie, Kenny Clarke, Bud Powell en Art Blakey. Kenmerkend voor zijn pianospel waren zijn dissonante noten, een harde aanslag en het dramatisch gebruik van plotselinge stiltes en aarzelingen.

Charles "Charlie" Mingus jr. (1922 -1979)


Charlie Mingus was een Afro-Amerikaanse contrabassist, pianist, componist en orkestleider die met name in de late jaren vijftig en de vroege jaren zestig één van de toonaangevende figuren in de jazz was. Kenmerkend voor het werk van Mingus is de combinatie van in de -big band en rhythm and blues traditie gewortelde arrangementen met bebop achtige improvisaties. Zijn band vormde de springplank voor jazzvernieuwers als Eric Dolphy en Rahsaan Roland Kirk.

Lionel Hampton (1908 - 2002)


Lionel Hampton was een Amerikaanse vibrafonist en in de jaren 30 één van de grootste pioniers binnen het jazzgenre. Nadat hij in diverse bands heeft gespeeld en met het Benny Goodman Quartet diverse opnames gemaakt had, besloot hij in 1940 zijn eigen band op te richten. In de jaren 50 maakte hij deel uit van vele sterrengroepen, waaronder een reünie met Benny Goodman en maakte opnames met het Oscar Peterson Trio, Stan Getz, Buddy DeFranco en een trio met Art Tatum en Buddy Rich.

Dexter Gordon (1923-1990)


Dexter Gordon was een Amerikaanse tenorsaxofonist. Hij wordt beschouwd als één van de eerste bebop tenorsaxofonisten. Tussen 1940 en 1943 was Gordon lid van Lionel Hamptons orkest, waar hij in de saxofoonsectie zat. Als één van zijn voornaamste invloeden noemt hij Lester Young. Op zijn beurt beïnvloedde hij weer de jongere John Coltrane in de jaren 1940 en 1950. Door zijn imposante lichaamsbouw creëerde Gordon een vet, breed geluid. Ook zijn neiging om net iets na de beat te spelen is kenmerkend voor zijn spel.

Dizzy Birks Gillespie (1917-1993)Dizzy Gillespie was een Amerikaanse trompettist, bandleider en componist. In het begin van de jaren veertig speelde hij reeds samen met jazz grootheden Charlie Parker, Thelonious Monk en Kenny Clarke. In 1945 begon hij zijn eigen kleine ensembles te leiden om de toen nieuwe bebopmuziek te spelen. Hij leidde zijn eigen bigband van 1946 tot 1950. Gillespie was aan het pionieren in die periode, waarin zijn muziek bestond uit een fusie tussen jazz, Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse muziek.
Andere links naar "Jazz Legends"
Laatst bekeken